Nabestaandenzorg

Informatie, advies en emotionele zorg gericht op de persoonlijke situatie rondom een overlijden.

Persoonlijke begeleiding nabestaanden bij praktische-, administratieve- en opruimzaken na overlijden

Het overlijden van een dierbare heeft een enorme impact op je leven. Juist in die periode is het lastig om aandacht te hebben voor regelzaken die niet allemaal zo lang kunnen wachten. Nabestaandenzorg na het afscheid en de uitvaart is hele zorg minder. Uit persoonlijke ervaring en als gecertificeerd nabestaandenbegeleider weet ik dat je als nabestaande pas echt kunt rouwen als je deze fase met zorg kunt beleven. 

Administratie na overlijden

Vaak wordt onderschat hoeveel tijd en energie er gaat zitten in de administratieve nasleep na een overlijden. Als nabestaande heb je rechten en plichten en krijg je te maken met de nalatenschap, erfrecht, erfbelasting, bank- en belastingzaken en lidmaatschappen. Ik ondersteun de executeur bij het doorlopen van de verschillende procedures. 

Nalatenschap

Iemand die overlijdt laat iets na, de nalatenschap. Bezittingen als een huis, inboedel en het saldo op de bankrekening. En de digitale nalatenschap: social media accounts, e-mails, winkelaccounts en gegevens en bestanden op de computer, telefoon en tablet. Opruimen van deze nalatenschap gaat altijd vóór de boedelruiming. Een objectieve vertrouwenspersoon inschakelen die helpt bij de voorbereiding en afwikkeling van de (digitale) nalatenschap neemt nabestaanden werk uit handen en kan discussies binnen de familie voorkomen. Ik ondersteun bij dit soms lastige proces.

Wat kun je nu al regelen voor later?

Niets regelen vóór je overlijden is een uitdaging voor je nabestaanden. Wie zijn je erfgenamen? Is er vermogen dat je nalaat? Wat gebeurt er met de spullen in de woning? Heb je wel een testament maar weet je niet of het nog klopt met jouw situatie? Wie regelt de financiële, medische en persoonlijke zaken als je dit zelf niet meer kunt? Een (levens)testament is rechtsgeldig als je het vastlegt bij de notaris. Voorbereiding op dit gesprek en belangrijke informatie en de wensen van de nalatenschap vastgelegd in een nabestaandendossier geeft houvast voor nabestaanden.

Professional organizing thuis

Iemand moeten missen betekent ook dat er fysiek afscheid van dierbare spullen of een woning genomen moet worden. Wat als je moeite hebt om spullen weg te doen? Wat als je huis niet meer veilig en vertrouwd voelt en je uit balans bent door het gemis? Met bewust gaan opruimen of het maken van een herinneringenplek kun je al veel stappen voorwaarts maken. Als professional organizer help ik om je huis weer als thuis te laten voelen zodat je op eigen wijze weer zelfstandig verder kunt.

Senioren en administratie

Met het ouder worden kan het lastig zijn om overzicht te houden op de administratie. De partner regelde altijd de geldzaken en na het overlijden sta je er alleen voor. Veel zaken gaan tegenwoordig online en het bankkantoor zit niet altijd om de hoek. Al die formulieren die je moet invullen en wachtwoorden die je moet onthouden zijn een bron van zorg. De kinderen hebben het druk genoeg of wonen niet in de buurt. Hulp nodig? Meer informatie over de thuisadministratie.

Werkwijze

Ik vind het belangrijk dat iedereen zich welkom en veilig voelt bij Zaak van Opruimen.  
Op vertrouwen, met persoonlijke, energieke aandacht en respect voor jouw spullen.

 1. Kennismaking
  We maken telefonisch kennis. Hierin bespreken we of ik iets voor je kan betekenen.
 2. Laten we starten
  In een persoonlijk gesprek van gemiddeld anderhalf uur bij je thuis brengen we de praktische, administratieve en financiële aandachtspunten in kaart. Hierbij geef ik advies en informatie. 
 3. Begeleiding
  Het verdriet kan ik niet wegnemen, maar ik kan je wel begeleiden bij de praktische zaken van de nalatenschap. Van ons gesprek maak ik een beknopt verslag.
 4. Resultaat
  Er is overzicht in de regelzaken van de nalatenschap en de administratie met aandacht voor de spullen die achterbleven. De administratie en spullen van de overledene blijven gewoon bij je thuis.

Kosten

Natuurlijk kost de investering voor rust, ruimte en overzicht geld. Het verdient zich vaak dubbel en dwars terug.

Kennismakingsgesprek: Dit kennismakingsgesprek is vrijblijvend en kosteloos.
All-in tarief: Het tarief voor het nabestaandengesprek van 1,5 uur bedraagt €95,- (vrijgesteld van btw tot 31-12-2020). Dit is inclusief voorbereidingstijd, reistijd en verslag. Afhankelijk van de uitvaartpolis kunnen deze kosten worden gedeclareerd. Voor aanvullende dienstverlening maak ik graag een geheel op maat gemaakte en vrijblijvende offerte. 
Reiskosten: Met de auto kan ik overal komen, maar voor afstanden tot 10 kilometer kom ik liever op de fiets en zijn de reiskosten inclusief. Vanaf 10 kilometer: € 0,25/kilometer (exclusief eventuele parkeerkosten).
Annulering: Begeleiding sessies die binnen 24 uur voor de afspraak worden afgezegd worden voor 50% doorberekend.

Goed te weten

Belangrijk
Op deze website wordt gesproken over je en jij. Naar mijn mening wordt de inhoud dan wat persoonlijker.
Belangrijk te weten is dat alles wat we bespreken vertrouwelijke informatie is en onder ons blijft.

Onafhankelijk
Zaak van Opruimen werkt zelfstandig (geen onderdeel van een bedrijf) en levert onafhankelijke dienstverlening.

Doorverwijzen
Mocht het noodzakelijk zijn of behoefte aan is, verwijs ik door naar een professional op een aanvullend werkgebied. Uitvaartbegeleiders kunnen op hun beurt doorverwijzen naar een aanbieder van nabestaandenzorg.

Ondersteuning bij de thuisadministratie 
Administreren doen we allemaal, maar overzicht hebben in de administratie is niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Nabestaandendossier
Alle informatie die van belang is voor de toekomstige nabestaanden vastgelegd in een nabestaandendossier. 

RIVM en Corona 
Op de dag van de werkafspraak zijn er geen gezondheidsklachten bij de klant en de organizer. Tijdens onze afspraak houden we 1,5 meter afstand en volgen we de richtlijnen van het RIVM.

Contactformulier*

         * De gegevens worden verwerkt volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming, zie het privacybeleid.
  Ik wil graag:
  Een kennismakingsgesprekEen vraag stellenTeruggebeld worden